Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A jelzések fajtái, felerősödése, lecsendesítése, módosulása

 KIDOLGOZÁS ALATT ÁLL

a)    A jelzések fajtái

 

Enyhe zsibogó érzések bizonyos testtájakon; nehezen körülírható enyhe belső érzékenységek, bizsergések; tompa nyomás; rosszullét; izzadás; verejtékezés; szédülés; émelygés… Ezeket sokszor nem tudjuk behatárolni, honnan, melyik szervtől származnak. Azt sem érzékeljük, milyen fokú, milyen jellegű ott az elváltozás.

Ezek a jelzések kezdetben enyhék, alig észrevehetők.

Kép

 

Az itt-ott felbukkanó enyhe tünetek figyelmeztetések, melyekkel szervezetünk azt szeretné a tudomásunkra hozni, hogy az adott élethelyzetben átléptünk egy megtartandó szabályt, amit nem kellett volna. Ha ez a folyamat folytatódik, káros következményei lesznek. Amennyiben ezután ugyanazt a szabályt nem lépjük át, a szervezet öngyógyító mechanizmusai révén ezek a jelzések lecsendesednek, és a szervezet megpróbál visszaállni az eredeti szintre.

Minél többször lépjük át az adott szabályt, minél többször bukkannak fel figyelmeztető jelzések, annál hosszabb időt igényel az eredeti állapot visszaállítása.

  

b)   A jelzések felbukkanása

A jelzések általában nem közvetlenül a szabály átlépésekor lépnek fel, hanem később. Néha hosszú évek telnek úgy el, hogy a folyamatosan átlépjük ugyanazt a szabályt, és a szervezet nem jelez, vagy csak nem vesszük észre. Így szokunk hozzá bizonyos helytelen életvitelhez, és egyáltalán nem értjük, hogy idővel az eddigi életvitel miért okoz problémát. Honnan jönnek a tünetek, hiszen minden éppen ugyanúgy van, mint azelőtt?

Az esetek nagy százalékában az említett tünetek olyan jellegűek, melyekből sajnos nem lehet egyértelműen a kiváltó okra következtetni.

 -       Vagy azért, mert a visszajelzés máshonnan érkezik, mint ahol a szervezetet az a bizonyos behatás érte,

-       vagy azért, mert a jelzés jellegében átalakul.

A következő példa ez utóbbit szemlélteti: ha valaki fázik, libabőrös lesz, s az is ismerősen hangzik, hogy reszket. De az már kevésbé, hogy könnyezik a szeme, folyik az orra... Pedig ilyen reakciót is kiválthat a fázás.

 

c)    A jelzések egyre erősödnek

 A túlterhelések elváltozásokat idéznek elő a szervezetben. Kezdetben az elváltozások mértéke olyan kicsi, hogy szinte észre sem vehető. Az ennek nyomán fellépő jelzés intenzitása hasonlóan kicsi. Ha a kiváltó ok fennmarad, a jelzés nagysága egyre nő. A jelzés mindaddig fennáll, míg vissza nem térünk a megfelelő természetes, egészséges életvezetéshez. Vagyis amíg a kellő tartalékokra ismét szert nem teszünk.

A jelzések nagysága az egészséges életviteltől való eltérés mértékével, illetve ennek nyomán a szervezetben keletkezett elváltozások nagyságával arányos.

 

Kép

 

 

A szervezet jelzésrendszere egy egészséges és természetes, kódolt életfunkció, amely arra hivatott, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a betegségeknek, a saját hibáinknak; hogy észrevétlenül nagyobb visszaéléseket ne követhessünk el a szervezetünkkel szemben. A védő és jelzőmechanizmus, baj esetén jelez. Nem szabad elnyomni, mert akkor értékes és fontos biztosítékot iktatunk ki.