Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II / 5  . Mire egy tünet megjelenik…

 KIDOLGOZÁS ALATT ÁLL

Bizonyos életviteli szabályok átlépése és egy konkrét tünet fellépése között két szakasz figyelhető meg:

1.    Nem tartjuk be a ránk vonatkozó szabályokat, ennek hatására bizonyos folyamatok már elkezdődnek a szervezetben. Ezt nevezhetjük átmeneti szakasznak, köztes helyzetnek. Ilyenkor a szervezet egészen kis jelzéseket bocsát ki. Ennek ellenére fontos szerepet tölt be az egészség megtartásában! 

Ez a rendellenes élethelyzet sokszor évekig fennáll. Ezalatt (a tartalékok egyre fogynak) a szervben elváltozás történik, de még jelentős szervi tünet nincs. A folyamat viszonylag könnyen visszafordítható.

2.    Amikor ugyanazt a területet (amelynek tartalékai az imént említettek miatt már lemerülőben vannak), túlterhelésnek tesszük ki, komolyabb tünet keletkezik. Sokszor hosszú az út a szabályok átlépése és egy erős tünet, esetleg betegség megjelenése között. Ez több hét, hónap vagy év is lehet.

 A nagy tartalékok miatt sokszor átléphetünk bizonyos szabályokat, különösebb következmények nélkül. Ilyenkor még a szervezet részéről nincs értékelhető visszajelzés. Azonban ezek túlterhelést jelentenek, és csökkentik a tartalékokat. Ezért egy bizonyos idő után az említett túlterhelés az érintett szervben károsodást idéz elő, s tompa nyomást, sugárzó fájdalmat, stb. érzünk. Ez valamelyik szerv rendellenes állapotát jelzi.

Ha ezután azt a bizonyos életviteli szabályt tiszteljük, és nem lépjük át egy ideig, a szervezet regeneráló képessége folytán visszanyerhetjük egészségünket, és a korábban tapasztalt jelzés – maga a tünet – lecsendesedik. 

Legközelebb sajnos ugyanennek a szabályszerűségnek az eddiginél kisebb fokú megszegése is elégséges ahhoz, hogy a panasz kiújuljon. A nagy tartalékok biztosítják számunkra a tünetmentességet, az egészséget.

 Ebben a folyamatban a szervezet belső elváltozásokon megy keresztül. Ezek kísérő jelei kezdetben (általában) mint igen apró belső érzékenységek bukkannak fel, később felerősödnek, és gyakran az is előfordul, hogy a jelzések jellegükben is átalakulnak, és más területről érkezik a jelzés, mint ahol a behatás történt. Amennyiben ismert az összefüggés a külső behatások, és a szervezet jelzései közt, pl. az orr bedugulás, és az öltözködés; a bőrön megjelenő elváltozás, a nyálkahártya túlműködés és a külső hőmérsékleti behatások; vagy a visszérpanasz és a gerincsérülés között, lényegegesen könnyebb védekezni, ellenük.