Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 A szervezet tartalékainak utántöltése

 KIDOLGOZÁS ALATT ÁLL

Tartalékaink különfélék. Mindegyiket megfelelőképpen kell tölteni. Mi történik, ha az egyik lemerült, és a másikat kezdem tölteni?

Vizsgáljuk meg ezt a jelenséget a fáradtság vonatkozásában!

   Gyakori, hogy a kimerültséget, fáradtságot nem egy jó, pihentető alvással vagy relaxációval pótoljuk, hanem táplálkozással. Az étkezéssel bevitt kalóriákkal bizonyos energiákra szert tettünk, de a fáradtságot nem szüntettük meg. Ez jelen esetben ráadásul még felesleges kilók lerakodásához is vezet.

 

      A fáradtság kezelése egy másik megközelítésben: Általánosan bevett szokás, hogy a fáradtsággal küszködő ember kávét fogyaszt. A fáradtság a szervezet természetes jelzése. Vajon ezzel mit akar tudomásunkra hozni? Azt, hogy a szervezetből hiányzik a kávé, vagy azt, hogy túlterhelt, és pihenésre lenne szüksége? A hiányzó tartalék csak megfelelő pihenéssel tölthető fel, a kávé, ill. más élénkítő szerek ezt nem pótolják. Ha a szervezet nem azt kapja meg amire szüksége van, az adott területen levő tartalékai tovább csökkennek.

        Hasonló a példa, de egészen más területen levő tartalékok lemerülését jelzi. Nem ugyanaz az „akku” a felelős érte. Fáradtan, leverten ébredünk, pedig az alvásidő elég hosszú és pihentető volt. (A felületes szemlélő szerint a megoldás: kávé.) A behatás, ami a fáradtságérzetet okozta, az éjszaka során lépett fel. Nevezetesen valamelyik testrész átfázott, gyulladásba került. Ilyenkor gyakori az indokolatlan fáradtságérzés (részletesen lásd az Alvás c. résznél). Jelen esetben sem a további pihenés, sem a különböző élénkítő szerek nem jelentik a megoldást. Ezektől nem töltődik fel az a lemerült „akku”, ami a tünetet okozta. Ilyenkor a kávéval csak lefedjük a tünetet. Igaz, hogy a tünet csökken, de a kiváltó ok megmarad. Ha a figyelmeztető jelzést kikapcsoljuk, növeljük a szervezet túlterheltségét, ami előbb-utóbb problémát okoz.

     A hideg közismert érzés, de csak akkor, ha ez a bőrön jelentkezik. Itt egyértelmű. Már egyáltalán nem ilyen egyértelmű, ha nem a bőr fázik, hanem az alatta levő terület. Ha megiszunk egy pohár hideg vizet, ennek hőmérsékletét addig érezzük, míg a szánkban van; amint lenyeltük, már nem. Pedig ennyi idő alatt a hőmérséklete számottevően nem változott meg. Bőrünk felületén sok a hőérzékelő ideg. A belső területeknél szinte elenyésző. Ha ezeket tartós és jelentős hideg behatásnak tesszük ki, ekkor zsibogás vagy belső tompa nyomás jelenik meg. Ezekkel a nehezen körülírható jelzésekkel a szervezet arra kíván figyelmeztetni, hogy valami nincs rendben. Ez felbukkanhat több helyen. Egyik gyakori megjelenése reggel ébredés után a csípőnél, vagy a deréktájon. Gyakran hallani a választ: elfeküdtük, be kell járatni, majd elmúlik. Másnap és a későbbiekben ez a jelenség rendre megismétlődik. Ebbe belenyugszunk és igyekszünk mihamarabb bejáratni. Megtanuljuk a jól ismert „ide vonatkozó tanácsokat”: meg kell tanulni együtt élni a betegségekkel, öregszünk és ez ezzel jár! Pedig nem erről van szó, csak nem találtuk meg a kiváltó okot, valamint a megfelelő megoldást. (Előfordulhat, hogy az alváskor áthűlt és lehet, hogy gyulladásba került, az a testrész, amely a jelzést kibocsátja. A megoldás ilyen esetben a kellő hőszigetelés az ágynál, és a takarónál.)