Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szervezet terhelhetőségének feltétele

 

KIDOLGOZÁS ALATT ÁLL

 

Szervezetünk működését hasonlíthatjuk egy olyan rendszerhez, ahol működnek fogyasztók, és ellátásukat energiaforrás biztosítja. A fogyasztók az ellátást a központi egységből kapják. A központi egység kapacitása a normál működéshez szükséges ellátást képes biztosítani. A váratlan, nagy igénybevétel azonban ezt a teljesítményt meghaladja. Ezért a tartós, zavartalan működés érdekében a rendszer rendelkezik saját biztonsági tartalékokkal. A szemléletesség kedvéért a tartalékokat nevezhetnénk akkumulátoroknak is. A hálózat biztosítja az energiaellátást, valamint folyamatosan megfelelő szinten tartja, tölti azokat a bizonyos akkumulátorokat, melyek fontos szerepet töltenek be az egészség megtartásában. A teherbíró képesség sok esetben a tartalékok nagyságán múlik.

A fiatal, egészséges szervezetnél kezdetben bizonyos szabályok átlépésekor még nem mutatkoznak egészségi problémák, mert nagy tartalékokkal rendelkezik. Sokan ezt az életkort tekintik alapnak, mércének, mivel egészségük, a nagy tartalékok miatt - úgy tűnik - kimeríthetetlen. Akik egészségesek, azt gondolják, ez mindig így is marad. Nem is sejtik, hogy egészségük sok esetben tartalékaikon múlik, melyek a helytelen életvitel következtében, észrevétlenül fogynak. Így rögződnek be a helytelen szokások.

Amikor külső, vagy belső figyelmeztető jelzést kapnak, hogy bizonyos szabályokat, amelyekre eddig oda sem figyeltek, be kellene tartani, sok esetben a következőképpen reagálnak: „De hiszen eddig bírtam! Ha eddig ez nem jelentett semmi problémát, akkor  miért kellene éppen most változtatnom az eddigi jól bevált szokásaimon…” A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a hozzáállás hosszú évek múlva is megmarad. Még akkor is, amikor már azok a bizonyos tartalékok igencsak elfogytak.

 

Kép

 

 

 

A nagy tartalékok miatt levő széles tartomány szűkülni kezd. Ami a terhelések, túlterhelések terén - korábban meglehetősen nagy fokú szabadságot tett lehetővé.

 

Törekedni kell olyan életvitelre, amely a tartalékokat huzamosabban nem veszi igénybe (sem fizikailag, idegileg…), valamint arra is, hogy azok bizonyos szint alá ne csökkenjenek. Gyakori, hogy tartalékainkat életvitelünkkel feléljük. Ezek újraképzése, az eredeti állapot visszaállítása nehéz, hosszú folyamat, sokkal nehezebb, mint azok felélése. Amennyiben a tartalékok adott szint alá esnek, a szervezet jelzéseket bocsát ki. Ha a tartalékok tovább csökkennek, a szervezetben fokozódó jelzések kíséretében, rendellenességek keletkezhetnek.

 A: a szervezet energia termelő képessége

B: tartalékok

C: igénybevétel

Kép

 

Az egészséges szervezet nagy tartalékokkal rendelkezik. A külső terhelések ezt csökkentik.

                   Átlagos terhelésnél:

      Energiaellátásunk fedezi a felmerülő szükségleteket. Az energia termelése, felhasználása, utánpótlása, a tartalékok képzése, egyensúlyban van. Energiagazdálkodásunk a tartalékainkat megfelelő szinten tartja.  

 Az átlagosnál nagyobb terhelések esetén:

A zavartalan működés érdekében, a megfelelő tartalékok bekapcsolódnak az ellátásba. Szervezetünk energia termelése, utánpótlása nem korlátlan.

 A működések ellátására, valamint az akkumulátorok kellő feltöltésére rendelkezésre álló energiakészlet is behatárolt.

Ezért adott esetben előfordulhat, hogy a tartalékok megfelelő utánpótlása nem biztosított. Így azokat éljük fel. Ilyen esetben a legkisebb „túlterhelés” is következményekkel járhat, és tüneteket produkál. Tartalékainkat fogyaszthatjuk rövidtávon és hosszútávon egyaránt.

 


 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.